7x Mistr ČR a ČSFR, 7x vítěz ČP

Prezidentovu památku uctíme, ale sport musí běžet dál, říká Ondra Marek

Ondra Marek
Kouč Ondra Marek hodnotí poslední letošní bitvu s Olympem Praha a výsledky volejbalového podzimu i celého roku. Trenér našeho áčka ví, že sportovci nejlépe uctí památku Václava Havla minutou ticha v důstojné atmosféře a do nového roku přeje českému volejbalu trpělivost a pracovitost.

 

 

KP má za sebou poslední letošní zápas, kdy jste prohráli 1:3 na Olympu a skončili v Českém poháru. Jaký to byl duel?

Potěšilo mě, že jsme si v posledním utkání trošku zvedli sebevědomí. Náš výkon na Olympu byl i přes porážku docela dobrý. Mohli jsme i vyhrát, ale nesložili jsme několikrát připravené akce. Olymp byl prostě lepší. Škoda, že jsme takto nehráli i o víkendu v extralize v Ostravě. Nepřivezli bychom nepříjemnou porážku 2:3. Teď se soustředíte jen na extraligu a Challenge Cup.

Je dobře, že odpadl náročný program proložený Českým pohárem?  ¨

Těžko říct. Když bychom přešli přes Olymp, mohly si naše holky zahrát se silnými týmy a hlavně s mistrovským Prostějovem, což jim i přes porážku vždy pomáhá. Extraliga je teď priorita.

Jak hodnotíš podzimní část letošní sezony?

Nedělám velkou tragédii z nevyrovnaných výsledků a několika proher, na které jsme nebyli dřív zvyklí. Náš cíl je postup do první extraligové pětky a dobrá výchozí pozice pro play off. Důležité momenty přijdou teď na začátku nového roku. Tým je mladý a musí nabrat dostatečné sebevědomí. Poučili jsme se ze série proher. Nesmíme k zápasům přistupovat tak, že si na porážky zvykáme. Všechno máme ve svých rukách a myslíme pozitivně.

Připouštíš si, že do první pětky nepostoupíte?

To se stát může, jenže já holkám věřím. V tréninku pracují bez problému, jsou poctivé. Když z posledních čtyř zápasů dvakrát vyhrajeme, postoupíme. Opravdu jsme pozitivně naladění.

Jaký byl volejbalový rok 2011 pro Ondru Marka?

Jsem spokojený. Loni se nám celou dobu dařilo, jen v závěru minulé sezony jsme měli nervy v play off, kdy nám nevyšlo semifinále s Olomoucí. To mě mrzelo. Letos je to naopak. Teď se nám nedaří a věříme, že se situace obrátí. V reprezentaci jsme získali solidní umístění v Evropské lize, i když si myslím, že jsme měli dovést medaili. Výsledek na následném mistrovství Evropy je nejlepší za posledních čtrnáct let. Mít lepší los, mohli jsme dojít i o kolo dál.

Co přeješ českému sportu a volejbalu do nového roku?

Hodně zdraví a štěstí sportovcům, trenérům, klubům, fanouškům. Pokud budou sportovci zdraví, můžou pilně trénovat a úspěchy se dostaví. Trenérům volejbalu přeju navíc šťastnou ruku a všem lidem ve volejbale trpělivost a pracovitost. A v globálu doufám, že naši olympionici si dobře povedou v Londýně.

Poslední otázka je smutnější. V souvislosti s úmrtím exprezidenta Václava Havla se diskutuje, jestli se ve dnech státního smutku měly přerušit soutěže. Například hokejová i volejbalová extraliga program nezměnila. Je to správně?

U sportovních zápasů je minuta ticha důstojná a dostačující. Sport musí běžet dál. Hokej i volejbal. Památku Václava Havla můžeme veřejně uctít černou páskou na dresu, monogramem na helmách jako kluci v NHL i šotem na velkoplošných obrazovkách.

(autor: Marek Těšík) 

 


facebook instagram YouTube fanshop luzanky sms


Nejbližší domácí utkání A-týmu

MOD_DPCALENDAR_UPCOMING_NO_EVENT_TEXT